Утицај телевизије и цртаних филмова на децу

Деца данас проводе по пар сати пред телевизором, често без надзора родитеља. Пуштање цртаних филмова је постало омиљена васпитна техника многих мајки и очева јер има врло плодотворно дејство – од малог истражитеља и предузимача најразличитијих акција, како добрих, тако и лоших а често и врло опасних и малог радозналца који „испаљује“ пун шаржер питања чекајући одговоре за које често треба прелистати разне стручне енциклопедије најневероватијих области – цртани филм направи чудо! Од „онаквог“ детета, добијете биће које је у стању да у истој пози проведе сате, често не померајући се уопште, добијете дете које је прави одмор за гласне жице мајке – оно не тражи ништа, не пита ништа, не оглашава се, не свађа се са сестром јер и она, попут мумије, седи прикована за исти цртани филм.  О некритичком пасивном примању свих сервираних информација уз потпуно одсуство селективности, излишно је и причати а степен пасивности при пријему и обради свега што је опажено подсећа на стање слично хипнози. 

Деца уче по моделу и то је нормално, али оно што одступа од овог норматива је што модел престаје да буде родитељ, а уместо њега то постаје омиљени јунак неког цртаног филма. Ако је тај јунак агресиван а његова агресивност буде позитивно поткрепљена те он постане популаран у свом окружењу, моћан, снажан или добије неке друге бенефиције на рачун своје агресивности, ето узора са којим ће се дете идентификовати и те особине личности уградити у своју сопствену. То је пут да се од детета које је спремно да експериментише добије дете које ће бити у стању да мучи животињу или врши насиље над другим дететом или, ако ништа друго – које ће на насиље бити равнодушно!

Ево како о томе свему промишљају два гимназијалца који су у изради презентације користили делом материјале других аутора, а делом слободно износили своја мишљења која су не мање зрела. 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: