Деца и ТВ

Ево сјајног чланка о утицају ТВ-а на децу!

http://www.educationnews.org/parenting/better-tv-better-kids/

Знате ли да, према мерењима америчких психолога, а сигурна сам да ни наша мерења не би дала другачије резултате, просечан предшколац гледа ТВ просечно 4 ипо сата дневно. Тако буде изложен, на годишњем нивоу, утицају 20.000 телевизијских реклама које у 2/3 случајева популаришу нездраву храну, а свако дете до своје 18. године види 16.000 убистава на екрану, што значи – бити сведок насилног умирања бар 2 пута дневно! Деца су нам, једноставно, огуглала на агресију у том смислу што је третирају као део нормалне свакодневнице, јер јој континуирано присуствују! Није ни чудо што је насиље све чешће, јер је присутан образац учења по моделу који свакодневно обликује понашање младих (а модел је најчешће агресивна особа, па чак и у цртаним филмовима), а они који тај образац не усвајају јер у себи немају генетски предодређене потенцијале за такав облик понашања, на насиље не реагују онолико бурно колико би требало пошто су на њега навикнути, што би стручно рекли – хабитуирани!

И, шта онда? Гасити ТВ? Кажу да то није решење. Неке емисије могу побудити дечије интересовање за читање, развити одређене социјалне вештине, покренути на размишљање, побудити истраживачки дух, а штета би било тога се лишити. Зато је једино исправно решење, најпре, ограничити време пред ТВ-ом и тако подстаћи децу на игру, више кретања и здраве активности, а оно време које проведу пред екраном, строго профилтрирати – одабрати им квалитетне садржаје који их могу оплеменити! Дакле, променити канал када се спазе агресивни и други непожељни и опасни садржаји, БЕЗ РАЗМИШЉАЊА!

Е, а то, такође, значи непрекидну родитељску позорност, праћење, упућеност у свакодневни живот детета што  захтева енормну енергију, принципијелност и време. 

Кад се све то прожме љубављу – заузврат добијате срећно, стабилно дете које зна шта хоће и наставља Вашу мисију на сопственој самоизградњи, тамо где сте јој Ви ударили темеље. Награда је непроцењива!

infografik

Advertisements

3 коментара (+додајте свој?)

 1. Darko Tadić
  мај 03, 2013 @ 08:29:16

  Odličan tekst. Ovo treba što više popularisati i širiti dalje! Bitno je da u ovom mišqewu nismo sami. Sve čestitike 🙂

  Одговор

  • simonidinpsihoblog
   мај 03, 2013 @ 22:40:53

   Хвала Вам на лепим речима. Ја се заиста трудим да својим својим утицајем учиним да деца и млади људи своје паметне главе испуне паметним стварима, а да при том заузму и јасан став према свету који их окружује. То радим почевши од своје рођене деце, а на исти начин приступам и гимназијалцима којима предајем. То је света дужност нас просветара – најпре да васпитавамо!!

   Одговор

 2. Повратна веза: Биолошки ТВ | Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: