О илузијама

Од 11 до 15. марта одржава се Недеља свести о мозгу у Дечјем културном центру у Београду (Таковска 8, код цркве Светог Марка, аутобус 23, тролејбуси 40 и 41, мада релативно близу стају и аутобуси 37 и 58, линије које користе наши ђаци). Наша гимназија резервисала је термин за 15. март за 50-ак ученика. 

Концепт ове манифестације је сличан као на Фестивалу науке, где Друштво за неуронауке са својом студентском секцијом наступа годинама. У креирању програма је учествовала и Лабораторија за експерименталну психологију са Одељења за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и Катедра за физиологију и Биолошки институт Синиша Станковић.

Манифестација је интерактивног типа и састојаће се из неколико целина које су посвећене различитим сегментима: памћењу, процесу перцепције (и илузијама у оквиру њега), експериментима Пијажеовог типа посвећених развоју мишљења код деце, а посебна атракција, кажу, биће експерименти са мишевима. Након сваке презентације, учесници (ученици)  ће моћи да постављају питања и воде разговор са демонстраторима о ономе што су видели.

Управо зато што ће бити обрађиван појам илузија, следи презентација о овој појави која је свима добро позната. Њено објашњење позива се на несавршеност нашег организма и његову ограниченост у погледу могућности да савршено обради свет који га окружује. Међутим, ту несавршеност мозак управо савршено надокнађује реакцијама и понашањима која омогућују његово несметано функционисање и добру адаптираност на средину, упркос свему. 

Није ли то, управо доказ савршенства?

Ево и презентације:

Advertisements

3 коментара (+додајте свој?)

 1. noviinternet
  мар 07, 2013 @ 19:21:15

  Vrlo lepo – i prezentacija i sve u njoj – HVALA 🙂

  Одговор

 2. simonidinpsihoblog
  мар 07, 2013 @ 22:38:57

  Хвала Вама на овако лепом коментару 🙂

  Одговор

 3. Повратна веза: Повратак у будућност 2. део | Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: