Како смо шили тунике за Светог Саву

Било је лепо, инспиративно, захтевно, одговорно. 

Почели смо трагањем за мотивима из византијског периода који су красили одежде значајнијих људи, али и обичног света. Посебну захвалност дугујемо блогу http://modanekadisad.wordpress.com/istorija-kostima-u-slikama/srednjovekovni-kostim/vizantijski-kostim/, где смо се упознали са карктеристикама средњевековног костима на нашим просторима. Себи смо дали слободу, са дубоким поштовањем према мотивима које смо видели, да и наша креативност дође до изражаја. 

Мотиве смо, затим, скицирале, пресликавале на траке и руком осликавале специјалним фарбама за тканину које се на подлози фиксирају пеглањем након сушења. Како су све тунике уникатне, мотиве осликане на тракама смо пришивале на различитим местима на туникама које смо такође шиле. Византијски костим је обухватао и подсукњу које је ишла до земље, док су саме тунике могле да иду до листова. 

Костиме су креирале: Милена Ћалић (IV/8), Мирјана Пешикан (I/8), Наташа Обрадовић (III/1), Анђелија Васић (III/1), Тамара Кнежевић(III/1), Теодора  Поповић, (III/1), Ана Лазаревић (III/1). Много су помогле Милица Милутиновић (II/8) и Јелена Ушљебрка (II/4), а највише њихове маме које су, оно што смо скројиле, прошиле машински. У прави час, када нам је временски загустило, много су нам помогле девојке из другог пет, чије су вредне руке очас посла осликане мотиве и порубе профирцале. Ментор и вођа овог пројекта је била моја маленкост, а добре савете су нам дале колегинице, професорке ликовне и музичке културе, Весна Дејановић и Вукица Макевић!

Након доста уложеног труда и рада, а пре свега – љубави, свих пет туника заблистале су на лепим девојкама.

 Како смо правили тунике за Светог Саву

Исто то само мало другачије… Кизоа-презентација на исту тему:

Kako smo šili tunike za Svetog Savuslideshows

Надамо се да на ових пет нећемо стати!

 

2 коментара (+додајте свој?)

  1. Marina
    феб 21, 2013 @ 08:03:21

    Bravo, devojke! (i nastavnice, naravno 🙂 )

    Одговори

Постави коментар